Rengöra dator och laptop

En av de vanligaste frågorna vi får är hur man skall rengöra sin LED-skärm. Det absolut bästa sättet är att använda en mikrofiberduk. Du kan hitta dem billigt i butiken och de gör ett utmärkt jobb. Här är hur det fungerar.

Rengöra skärmen på din dator, mobil och surfplatta

så rengör du skärmen på din dator och laptopMikrofiberdukar gör ett utmärkt jobb att samla upp damm och ta bort fläckar. De kommer även att ta bort feta fingeravtryck utan att smeta ut dem och utan några ytterligare rengöringsmedel. Det är både miljövänligt och ekonomiskt eftersom du inte använde rengöringsmedel eller pappersnäsdukar.

Observera: behandla följande skärmtyper som du skulle en dyr kameralins genom att använda rengöringsmedel av hög kvalité och som är testat för skärmarna.

 • LCD-skärmar är inte av glas! Ytan är gjord av en mjuk film som är känslig för repor, skador från vassa föremål och olämpliga rengöringsmedel.
 • De flesta skärmarna med katodstrålerör (CRT) har en avbländningsbeläggning för att minska reflektioner, repor eller starka rengöringsmedel kan skada denna yta
 • Många stora skärmar till exempel TV:n har en skärm som är gjorda av plast eller akrylmaterial. Dessa typer av skärmar kräver en särskild uppmärksamhet för att rengöras ordentligt och säkert.
 • Plasmaskärmar är gjorda av glassubstrat men är oftast belagda med en yta för bländningsreduktion.
 • Bländningsreduktionsytan är till för att minska reflektioner i glaset.
 • De flesta HDTV-apparater har en ytbeläggning för bländningsreduktion.

Som ni kan se har de flesta skärmar en avbländningsbeläggning som permanent kan repas, så se till att dina torkdukar inte innehåller någon sand eller grus som kan skada skärmytan.

Följande instruktioner är bra, allmänna och säkra metoder för att hålla din skärm ren utan att orsaka ytskador. När du använder din mikrofiberduk gäller det att inte applicera överdrivet tryck.

Den vanligaste typen av skärmrengöring är för att avlägsna damm på ytan av skärmen. Använd din mikrofiberduk utan någon typ av extra rengöringsmedel för att torka upp dammet.

För mer envis smuts, fläckar och fingeravtryck, använd din mikrofiberduk som du sprayar lite med vatten eller som du har fuktat under kranen.
Läs mer…

så utför du ett inflyttningsstäd mest effektivt

Inflyttningsstädning – Städidéer till när du flyttar ur en lägenhet och in i en annan

Du har skrivit på papper, anlitat flyttjobbare, packat allt porslin och städat ur garaget. Nu då? Ja just det, inflyttningsstädning!

Du har fortfarande en väldigt viktig sak kvar innan du kan lämna din lägenhet. Det är att utföra en grundlig städning av både din gamla och din nya lägenhet.

Att städa lägenheten grundligt då man flyttar ut är till fördel för båda parter, särskilt om du har en depositionsavgift som står på spel. Men ändå är detta flyttstäd så lätt att glömma bort. För när allt kommer omkring så har du massor med andra saker att oroa dig över såsom självaste flytten till din nya lägenhet.

Oavsett om du ska utföra en inflyttningsstädning eller ett flyttstäd då du flyttar ur så kan du följa dessa nedanstående guidelinjer för att se till att lägenheten blir skinande ren. Om du behöver städhjälp, kontakta en städfirma i Avesta med bra omdöme!

 1. Flytta ut

Nu när rummen är helt rensande, eller nästan helt rensade, så är det dags att få lägenheten att se till och med bättre ut än när du flyttade in.

Standard checklista för flyttstädningen:

 • Packa och ta bort alla personliga tillhörigheter
 • Ta ut allt skräp ur lägenheten
 • Säg upp alla abonnemang till lägenheten
 • Damma grundligt
 • Ta bort alla spikar från väggarna
 • Dubbelkolla eventuella fläckar på heltäckningsmattan och gör ditt bästa för att få bort dem
 • Rengör alla vitvaror
 • Städa ur skåpen
 • Rengör diskhon och alla köksbänkar
 • Skrubba duschen och badkaret
 • Skrubba toaletterna
 • Torka av golvlisterna
 • Sopa och dammsug golven

 

 1. Inflyttningsstäd

Att städa samtidigt som man flyttar in kan vara svårt. Detta kan bero mycket på när ditt hyreskontrakt börjar och när du kommer att fysiskt flytta in i den nya lägenheten. Om det finns tid så borde du själv besöka lägenheten innan och utföra en grundlig städning samt dubbelkolla lägenhetens toaletter, kranar, hoar och andra saker som bör kollas igenom innan en första användning. Detta ser till att varje centimeter av lägenheten får den uppmärksamhet den förtjänar. Om du hittar något som verkar vara ett problem, som du inte la märke till vid visningen, se till att du talar med din hyresvärd på en gång så att det blir fixat innan du flyttar in officiellt.

Standard checklista för inflyttningen

 • Öppna ett fönster för att släppa in ren luft
 • Dammsug eller använd ångtvätt på heltäckningsmattan
 • Rengör badkar och toalett
 • Torka lätt av alla ytor
 • Kolla ventileringen, luftfilter, kranar etc.
 • Rengör kylskåp och frys

Efter att du flyttat in dina saker så kan du ägna dig åt lite detaljstäd. Eftersom lägenheten nu är din så är det du som kommer att hålla efter den dagliga nersmutsningen av ditt hem.

Kom ihåg att du inte är den första person att bo i denna hyreslägenhet, och säkerligen inte heller den sista, men behandla den ändå som om det vore ditt permanenta hem, eller som om den kommer att bli det.

Flytt-tips som hjälper dig att flytta billigare

Att flytta från ett ställe till ett annat är ingen annat än ett tufft jobb, för det handlar ju om att klara av att flytta alla dina kära ägodelar, på ett verkligen säkert sätt, till din nya destination. Om det är en långväga flytt så förbered dig redan nu på sömnlösa nätter, för du bör förbereda en sådan flytt minst en månad i förväg. En riktig planering ser inte bara till att flytten blir säker, utan det kan också göra den billigare.

Hitta idéer för en billigare flytt online

Då man ska flytta är det mycket man ska göra, man ska packa, lasta på och av, transportera och packa upp. De flesta flyttfirmor tar mycket betalt men då fixar de istället hela din flytt utan krångel från början till slut. Deras erfarna personal är välutbildade flyttare, både för flytt av hem och mer kommersiella flyttar, och kan göra det utan att skapa stress. Men om du vill spara dina hårt intjänade pengar så kanske du ska leta efter billigare idéer online istället.

flyttips på hur du kan få en billigare flytt

På internet kan du hitta en hel uppsjö av olika idéer som kan hjälpa dig att flytta billigare. Till exempel så kan man hitta de flesta flyttfirmorna också online nu för tiden. Många gånger kan man på deras sidor hitta både idéer och tips för en billigare flytt. Flyttfirmor som erbjuder en säker, pålitlig och mer ekonomisk flytt brukar ofta erbjuda en hel del tips på hur du kan spara pengar på nedpackningen, på den plats du egentligen behöver i flyttbilen och på av och pålastning m.m. Ett sätt att spara pengar på är att se till att du bett om rätt kubikmetersmått för ditt flyttlass i flyttbilen. Varför betala för många kubikmeter när du egentligen behöver mycket färre. Många flyttfirmor erbjuder hjälp för att hitta den rätta storleken för dig, och många kan till och med kalkylera rätt storlek för dig med hjälp av hur stort ditt hem eller kontor är. Säkert kan du också hitta flera bevisade bra tips på hur du kan spara pengar på din flytt på deras hemsida, som exempelvis hur du hitta billiga flyttlådor, tejp och snören, bubbelplast etc.

Internet är en fantastisk plattform för att leta efter tips för en billigare flytt och dessutom så får du tipsen så fort du söker efter dem. Du kan också läsa bloggar och artiklar online skrivna av personer som just flyttat själva. Deras erfarenhet kan bli en värdefull lektion i hur du gör din flytt ännu billigare. De kan ge dig lätta steg för steg anvisningar på hur man hittar en både pålitlig och ekonomiskt överkomlig flyttfirma, tips på var du kan köpa billigare flyttmaterial, hur du kan packa och lasta själv samt mycket annat som kan göra att du sparar pengar. De kan utöver också hjälpa dig att få en rättvis prisbild för din flytt.

En bra idé är att läsa om folks erfarenheter då det gäller packning. Kostnaden för att hyra in flyttare att packa åt dig kan många gånger skjuta i höjden och spräcka din budget. Så det skadar inte att leta efter tips inför flytten online som kan hjälpa dig att göra den både säker och billigare. Ta reda på hur andra har sparat pengar, till exempel genom att packa alla sina saker själva. Allt finns att läsa om på internet. Det enda du behöver göra är att söka efter informationen och surfa in på de sidor som kan ge dig fina tips för en billigare flytt (kolla både flyttfirmornas sidor samt de vars skribenter just flyttat själva).

Checklista för flytten

När du ska flytta så är en av de viktigaste sakerna att du har en checklista för flytten. Men vad är en flytt checklista egentligen och vad bör den innehålla?

Checklista för flytten – organisera din flytt på rätt sätt

en checklista underlättar när du flyttarEnkelt beskrivet så kan din checklista bli din livlina genom hela flyttprocessen. Det är så många små saker som måste organiseras som du kanske inte ens är medveten om just nu, och utan att ha skrivit ner varenda liten sak, så är det enkelt att man glömmer något, vilket kan leda till trubbel senare. Du behöver en checklista för att se till att hela ditt flyttprojekt löper smidigt från början till slut.

Den kommer att ge dig möjligheten att få överblick på exakt allt som måste göras steg för steg och låta dig fokusera på de viktiga sakerna och kunna hantera allt i rätt ordning och efter vikt. En checklista är därför väldigt användbar för de personer som känner att de är rätt oorganiserade. Här finns allting nedskrivet i detalj, under kategorier och efter vad som behövs göras dag för dag (eller per vecka eller månad) fram till själva flyttdagen. En checklista kan också innehålla adresser och telefonnummer till de personer som det ibland är nödvändigt att kontakta. Detta blir verkligen din flyttdagbok.

Precis som med vilken annan lista som helst, så är checklistan för flytten dynamisk, vilket betyder att den kan ändras när som helst beroende på situationen. Det är enkelt att lägga till saker, eller att ta bort saker som gjorts eller som inte längre behöver göras. Men utan en checklista är det mycket troligt att du glömmer bort små, men fortfarande väldigt viktiga, detaljer som också måste utföras innan flyttdagen. Om du flyttar utomlands så kan du behöva ett tillfälligt visum innan du får ditt riktiga. Checklistan finns för att påminna dig om att detta fortfarande måste göras.

Att ordna med flyttlådor och bestämma dagar att packa så att du kan fråga vänner och familj om de kan hjälpa till bör också vara med på din lista. På detta sätt kan du se till att du har personer i närheten för att hjälpa dig packa. Om du inte ber dem tillräckligt långt i förväg så kan de kanske vara förhindrade de dagar som du behöver hjälp.

Du kan antingen göra din egen flytt checklista från noll (tänk på det som att du gör en lista för vad som behövs handlas) eller så laddar du ner en av de många listor som finns på internet, antingen gratis eller till en kostnad. Du behöver inte lägga pengar på en checklista om du bara letar lite på internet då dessa listor finns att hitta på många olika ställen och är lätta att göra själv i program såsom Excel eller t.o.m. Notepad.

Smarta städtips från Flyttstädning Avesta