så rengör du skärmen på din dator och laptop

Rengöra dator och laptop

En av de vanligaste frågorna vi får är hur man skall rengöra sin LED-skärm. Det absolut bästa sättet är att använda en mikrofiberduk. Du kan hitta dem billigt i butiken och de gör ett utmärkt jobb. Här är hur det fungerar.

Rengöra skärmen på din dator, mobil och surfplatta

Mikrofiberdukar gör ett utmärkt jobb att samla upp damm och ta bort fläckar. De kommer även att ta bort feta fingeravtryck utan att smeta ut dem och utan några ytterligare rengöringsmedel. Det är både miljövänligt och ekonomiskt eftersom du inte använde rengöringsmedel eller pappersnäsdukar.

Observera: behandla följande skärmtyper som du skulle en dyr kameralins genom att använda rengöringsmedel av hög kvalité och som är testat för skärmarna.

 • LCD-skärmar är inte av glas! Ytan är gjord av en mjuk film som är känslig för repor, skador från vassa föremål och olämpliga rengöringsmedel.
 • De flesta skärmarna med katodstrålerör (CRT) har en avbländningsbeläggning för att minska reflektioner, repor eller starka rengöringsmedel kan skada denna yta
 • Många stora skärmar till exempel TV:n har en skärm som är gjorda av plast eller akrylmaterial. Dessa typer av skärmar kräver en särskild uppmärksamhet för att rengöras ordentligt och säkert.
 • Plasmaskärmar är gjorda av glassubstrat men är oftast belagda med en yta för bländningsreduktion.
 • Bländningsreduktionsytan är till för att minska reflektioner i glaset.
 • De flesta HDTV-apparater har en ytbeläggning för bländningsreduktion.

Som ni kan se har de flesta skärmar en avbländningsbeläggning som permanent kan repas, så se till att dina torkdukar inte innehåller någon sand eller grus som kan skada skärmytan.

Följande instruktioner är bra, allmänna och säkra metoder för att hålla din skärm ren utan att orsaka ytskador. När du använder din mikrofiberduk gäller det att inte applicera överdrivet tryck.

Den vanligaste typen av skärmrengöring är för att avlägsna damm på ytan av skärmen. Använd din mikrofiberduk utan någon typ av extra rengöringsmedel för att torka upp dammet.

För mer envis smuts, fläckar och fingeravtryck, använd din mikrofiberduk som du sprayar lite med vatten eller som du har fuktat under kranen.

Stäng av bildskärmen. Detta är en säkerhetsfråga men det är också lättare att se skärmytan mot den mörka bakgrunden.

 1. Ta bort eventuella större smutspartiklar med din mikrofiberduk, borsta försiktigt. Torka även kanterna och ta bort damm från duken efterhand.
 2. Använd mikrofiberduken och ett lätt rengöringsmedel. Torka av skärmen men var försiktig så att du inte överarbetar ett område. Om det fortfarande finns områden som inte är rena så gå vidare till nästa steg.
 3. För smuts, fläckar eller ränder som är intorkat på skärmens yta: Fukta trasan under kranen. För större skärmar kan det vara nödvändigt att arbeta med halva eller en tredjedel av skärmen åt gången. Se till att trasan bara är fuktig och inte blöt så att fukt kan sippra in i kanterna på skärmen och orsaka problem. Torka skärmen med fuktad trasa.
 4. Lätt tryck. Arbeta snabbt för att fukta skärmen. Du vill kunna komma tillbaka till samma område innan det torkar. Ta en torrare del av trasan och fortsätt torka skärmen till den av friktionen har blivit nästan torr. Ta en torrare del av trasan och polera torr. Slutningen torka rent kanter och hörn för att få bort det sista dammet.
 5. Kontrollera ytan efter strimmor eller missade områden. Om så är fallet, upprepa de sista två stegen.

Kontrollera trasan för att se om den behöver rengöras. Om så är fallet se nästa avsnitt och låt den rena trasan torka inför nästa användning.

Undvik att använda Kleenex, pappershanddukar eller grova handdukar. Dessa matreal kan innehålla slipmedel som repar plast, akryl, polykarbonat eller ytbeläggningar. Dessa tyger kan också vara mycket dammiga. Rengör inte skärmar med starkt rengöringsmedel, puts eller kemiskt behandlade dukar.

Undvik dessa kemikalier: aceton, alkalier, syror, fosfater, klorider eller betningsmedel eftersom de kan orsaka skada, beläggningar eller LCD polariserade.

Vi rekommenderar också att ni inte använder något medel som hävdar att det lämnar någon typ av skyddande ytbeläggning eller skyggande lager. De flesta bildskärmar har en avbländningsbeläggning på skärmens yta. Något som lämnar en beläggning på denna yta kommer att påverka effektiviteten av avbländningsbeläggningen. Vi har också noterat att det är svårt att ta bort kladd från dessa typer av rengöringsmedel.

Rengöringstips för din mikrofiberduk: En av fördelarna med mikrofiberdukar är att de kan tvättas och återanvändas flera gånger. Liksom med andra nya matreal kan några av de färgämnena som används för att färga dessa matreal kan blöda när det tvättas.

 • För lättare rengöring kan du tvätta med normalbelastning i tvättmaskinen men undvik att vätta med något som luddar. Använd inte blekmedel eller mjukmedel i tvättmaskinen eller i torktumlaren. Lufttorkning är det bästa men den klarar låg värme i torktumlaren.
 • För djupare rengöring, tvätta duken separat, antingen för hand eller i tvättmaskinen, i varmt vatten. Tillsätt lite tvättmedel. Använd inte något blekmedel eller mjukmedel och skölj minst en extra gång. Lufttorka eller använd torktumlare på låg värme. Igen, använd inget sköljmedel!

Mikrofiberdukar kan kokas i 5-10 minuter för att eliminera eventuella bakterier som kan bildas i fibrerna.

Hur får jag bort bläck från skärmen? En metod som fungerar bra för vissa personer är att mätta en ren trasa med isopropylalkohol. Torka lätt med trasan. Det tar normalt bort det mesta bläcket från en skärm.

Andra viktiga punkter

 • Gnugga inte på ytan av skärmen med kulspetspenna, skruvmejsel eller liknande
 • Placera inte gummi, vinylprodukter eller cellofantejp på din skärm
 • Undvik att röra vid skärmytan för att slippa feta fingeravtryck.
 • Att utsätta skärmen för värme eller direkt solljus kan orsaka skador på vissa skärmar.
 • Barn har olika spel där de använder en pennliknande pekpinne för att skriva på skärmen. Förklara skillnaden på deras skärm och på tv eller datorskärmen

Innan du använder något flytande rengöringsmedel på skärmen kolla i din manual efter tillverkarens rekommendationer.

Städartikel skriven av sanitetsteknikerna på Flyttstädning Avesta